CD&V: Getalm met wetgeving rond tatoeages en piercings

Alle persberichten van de partij CD&V.

Moderators: Persberichten, Moderatorteam

CD&V: Getalm met wetgeving rond tatoeages en piercings

Berichtdoor Persberichten » vr 10 jun 2005, 15:57

Sinds juli 2004 is een voorstel van reglementering van de tatoeage- en piercingsector klaar. Vorig jaar besliste Paars de zaak niet te regelen met een wet - een voorstel van CD&V senator Erika Thijs - maar om het op te nemen in de programmawet van juli 2004. Het is weer zo ver, de muziekfestivals en de vakantie komen er aan. In die uitgelaten sfeer zullen jongeren zich weer laten verleiden om een tatoeage of een piercing te laten plaatsen. Maar een uitvoeringsbesluit om dit te reglementeren is er nog steeds niet.

Nochtans is de sector zelf vragende partij, want zo zouden professionele tatoeëerders onderscheiden kunnen worden van malafide amateurs. Slecht geplaatste tatoeages kunnen veel ellende veroorzaken. Een vuile naald, slechte hygiëne of onkunde kunnen resulteren in HIV Aids, hepatitis of andere infecties. Omdat er in België niets wettelijk is geregeld zijn er ook geen hygiënische overheidscontroles en kan iedereen vandaag een tattoo studio openen.

In 2002 diende Erika Thijs al een wetsvoorstel in met criteria als een inschrijvingsplicht, hygiëne en een leeftijdsgrens: een minimumleeftijd voor een tattoo vanaf 18 jaar, of 16 als de ouder instemt. Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, die in de senaat antwoordde op de vraag om uitleg van Erika Thijs, gaf toe dat de regering haar akkoord nog steeds moet geven en ook nog via de Raad van State moet gaan voor advies. De senator merkt op dat als alle 700 artikelen die een dergelijke termijn zullen kennen, alvorens men tot een besluit komt, de regering in 2010 nog zal bezig zijn met de programmawet van 2004. Ondertussen blijven veel ouders , tieners en de sector met vragen zitten. De zomer 2005 kondigt zich weer aan maar voor de reglementering zullen we nog een hele tijd moeten wachten.

ERIKA THIJS
Senator
Persberichten
PI Redactie
PI Redactie
 
Berichten: 8516
Geregistreerd: do 4 nov 2004, 13:33

Keer terug naar CD&V

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


cron